Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αριστοτέλη – η ομιλία του προέδρου του ΦΣΦΑ

Στις 23 Αυγούστου στις 7,30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αριστοτέλη στον αύλειο χώρο του ΦΣΦΑ. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έκανε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Η κατασκευή του ανδριάντα (χύτευση και τοποθέτηση) είναι δωρεά της οικογενείας Ρόζα προς τιμήν του προπάτορά τους Κωνσταντίνου Ρόζα.
Το έργο είναι το τελευταίο δημιούργημα του αείμνηστου γλύπτη Νικόλα Δογούλη.
Κατά την τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Φλώρινας κ.κ. Κωνσταντινίδης και Γερμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βοσκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ρασάικος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, λοιπών πολιτικών αρχών, συλλόγων και φίλοι του ΦΣΦΑ.

Στην προσφώνισή του ο πρόεδρος του ΦΣΦΑ είπε τα εξής:

Ομιλία του προέδρου του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» Κων/νου Ραπτόπουλου – Χατζηστεφάνου κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα  του Αριστοτέλη στον αύλειο χώρο του συλλόγου στηΦλώρινα  23/08/2013

[fsg_gallery id=”1″]

Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη πόλη μας. Στη Φλώρινα των χρωμάτων, των θαυμάτων, των ήχων. Στην καρδιά του Πολιτιστικού Αυγούστου ολόκληρη η πόλη μας, ζει για να παρουσιάζει τις δικές της νύχτες. «Νύχτες γιομάτες θαύματα, νύχτες σπαρμένες μάγια»!

Μικροί και μεγάλοι, νέες και νέοι, επαγγελματίες ή  ερασιτέχνες, όλοι τους δημιουργοί και καλλιτέχνες, παρουσιάζουν τα έργα τους, τις δράσεις τους και αυτοπαρουσιάζονται, αφήνοντας -έστω για λίγο- τα εργαστήριά τους, σ’ έναν τόπο μαγευτικό, υπέροχο: στο ιστορικό κέντρο της Φλώρινας, με τις βραδινές δροσιές που μόνο η Φλώρινα μπορεί να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες της.

Σας υποδεχόμαστε στον ΦΣΦΑ, σε μια από τις ιστορικές κοιτίδες πολιτισμού, ελεύθερης έκφρασης και πνευματικής αντίστασης του τόπου μας. Η κατοχική γενιά της Φλώρινας του 1941, επανιδρύει τον Μουσικό Σύλλογο «ΟΡΦΕΑ» του 1908, διευρύνοντας τον κύκλο των ενδιαφερόντων του και αλλάζει το όνομά του («Αριστοτέλης»), για να αντιμετωπίσει την άκρατη επιβουλή των άνομων κατακτητών. Έκτοτε, ο «Αριστοτέλης» επί 72 χρόνια, αποτελεί κοιτίδα παραγωγής πολιτισμού, Σύλλογο προσφοράς, σημείο αναφοράς, σημείο αντιλεγόμενο, οικείος σε όλους. Στα δεκαεννέα (19) Ενεργά Τμήματά του, κάθε εβδομάδα, προσέρχονται εκατοντάδες άτομα, ασχολούμενα σε πολλές δραστηριότητές του.

Μοιραζόμαστε με όλους σας ένα σημαντικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερα συμβολικό, για τον Σύλλογό μας, γεγονός: τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ στον «Αριστοτέλη». Τιμάμε τον μεγάλο στοχαστή της αρχαιότητας, τον κορυφαίο Μακεδόνα πανεπιστήμονα, τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, τον δημιουργό της λογικής, τον σημαντικότερο από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας, τον δάσκαλο του Μεγάλου Στρατηλάτη Αλεξάνδρου του Γ’, του Βασιλέα των Μακεδόνων.

Τιμάμε τον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, η σκέψη του οποίου άσκησε μια αδιάλειπτη επίδραση στην ανθρώπινη διανόηση σ’ ένα διάστημα είκοσι-πέντε αιώνων και έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη αυτού που ονομάζουμε Δυτικό Πολιτισμό. Η συμβολή του στους τομείς της Μεταφυσικής, της Λογικής, της Ηθικής και Πολιτικής φιλοσοφίας μελετήθηκε στο πέρασμα των αιώνων και αναγνωρίσθηκε η αξία της περισσότερο από κάθε άλλη πτυχή της φιλοσοφίας του.

Η έλλειψη του Αριστοτέλειου ανδριάντα στον Σύλλογό μας ήταν μείζον ζήτημα από την ίδρυσή του. Ως ονοματοδότης του τοπικού «Αριστοτέλη», αλλά κυρίως ως διαχρονική διανόηση που εισήγαγε και δημιούργησε τις βάσεις της έρευνας και τις έννοιες όλων των επιστημών, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος έπρεπε να υπάρχει και ως οπτική παρουσία, για να συντροφεύει και να εμπνέει τους ενασχολούμενους στο χώρο αυτό. Να υπενθυμίζει, όχι μόνο με την πνευματική του παρακαταθήκη, αλλά και με τη μνημειακή του παρουσία, ότι η συνεχής αναζήτηση και ενασχόληση με την έρευνα είναι εγγενές στοιχείο της φύσης του ανθρώπου.

Από την άλλη μεριά, και ο Σύλλογός μας, πέρα από το όνομα του, να μπορεί με την παρουσία του ανδριάντα του να αποδίδει την αναλογούσα μεγάλη τιμή στην προσωπικότητα και το διαχρονικό πανανθρώπινο έργο του.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο ανδριάντας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ δεν  αποτελεί μόνο εικαστικό «αντικείμενο», της περιοχής, του Συλλόγου, του ποταμού, των περιπατητών, των επισκεπτών.

Τιμώνται οι Δωρητές του ανδριάντα και από εδώ και στο εξής, Μεγάλοι Ευεργέτες, του Συλλόγου μας:

– η κα Βαρβάρα Χαράλαμπου Ρόζα, Διευθύνουσα Σύμβουλος των «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας ΑΕ»,

– ο κ. Κωνσταντίνος Χαράλαμπου Ρόζας, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας και,

– ο κ. Κωνσταντίνος Θεμιστοκλή Ρόζας, μέλος του ΔΣ των «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας ΑΕ»,

οι οποίοι είχαν την έμπνευση, το όνειρο, το μεράκι, τη διάθεση και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν αυτό το έργο. Διατηρώντας την οικογενειακή παράδοση του παππού τους, Κωνσταντίνου Ρόζα και των Υιών του (Νικολάου, Χαράλαμπου, Θεμιστοκλή), επίσης Μεγάλων Ευεργετών του Συλλόγου μας, η νέα γενιά της οικογένειας νοηματοδοτεί την ύπαρξή της με δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, υπέρβασης. Αποδεικνύουν με τις πράξεις τους ότι όσα ακόμα χρειάζεται ο Τόπος μας μπορεί να τα φροντίσει ο Πλούτος της Προσφοράς τους. Διότι, Ευεργέτες δεν είναι μόνο όσοι μεγαλουργούν οικονομικά και δωρίζουν εκ του ασφαλούς περισσεύματός τους. Ευεργέτες είναι και εκείνοι που διαχρονικά στήριξαν και στηρίζουν την πατρίδα τους από το περίσσευμα της αγάπης τους και το υστέρημα της περιουσίας τους.

Τους ευχαριστούμε θερμά  για άλλη μια φορά. Ευχόμαστε το παράδειγμά τους να μιμηθούν και άλλοι, όσοι μπορούν, ώστε ο Σύλλογός μας, η πόλη μας, η Πατρίδα μας και με τη δική τους συμβολή, να γίνει ένας καλύτερος τόπος.

Τέλος, τιμάται ο «Μεγάλος Απών». Ο καλλιτέχνης και πνευματικός πατέρας του έργου, ο αείμνηστος Νικόλας Δογούλης, ο «μικρός το δέμας» Φλωρινιώτης γλύπτης. Ο προικισμένος από τη φύση με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ευαισθησίες και εφοδιασμένος με ευρύτατη δημιουργική παιδεία, με την ευρύτερη έννοια του όρου, που προσέφερε στο πανελλήνιο και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του Φλώρινα, μοναδικές πνευματικές ευκαιρίες χαράζοντας μονοπάτια γλυπτικής διαφυγής για όλους τους πνευματικά ανήσυχους συνοδοιπόρους του.

Η παρουσία του στα  Εικαστικά Τμήματα του «Αριστοτέλη», ως του μικρότερου σε ηλικία από  τη γενιά των μεγάλων καλλιτεχνών της πόλης μας, υπήρξε καταλυτική και ουσιαστική.

Η μεγάλη του αγάπη  για τον Σύλλογο της καρδιάς του, τον «Αριστοτέλη», τον ώθησε το 1969 στη δημιουργία της ανάγλυφης μαρμάρινης παράστασης «Ο Αριστοτέλης διδάσκων τον Μέγαν Αλέξανδρον», που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας, ενώ 41 χρόνια αργότερα, το 2010, έπλασε τον ανδριάντα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, που δυστυχώς, για μόλις έντεκα (11) ημέρες, δεν πρόλαβε να δει το έργο του στημένο και ολόρθο στη «Γη της Επαγγελίας» του, τον «Αριστοτέλη».

Το τελευταίο αυτό μεγάλο έργο του εξόχου αυτού ανδρός, θα κοσμεί την είσοδο του Συλλόγου μας και θα συνυπάρχει για πάντα μαζί του, ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Αιωνία του η μνήμη.

κ. Υπουργέ

Έχετε την ιδιαίτερη  τιμή, για προφανείς θεσμικούς, ιστορικούς και ιδιαίτερα συμβολικούς λόγους, ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, να προβαίνετε απόψε στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ:

Σε έναν τόπο που μας χαρίστηκε ως δώρο Θεού και τον σηκώσαμε στους ώμους μας, που μάτωσε και έδωσε πολλά για την πατρίδα.

Σε έναν ιστορικό χώρο, στον οποίο διαδραματίστηκαν κορυφαίες ιστορικές στιγμές της πόλης μας, που ενέπνευσε ανήσυχα, δημιουργικά μυαλά και στον οποίο τόπο ξετυλίχθηκαν άπειρες πολιτιστικές δράσεις.

Σε έναν Σύλλογο που, ενάντια στο κυρίαρχο πνεύμα ιδιωτείας του σύγχρονου κόσμου, αντιστέκεται, εθελοντικά και ανιδιοτελώς, προσθέτοντας πολύτιμους πολιτιστικούς κρίκους στη μακρά αλυσίδα της ιστορίας μας.

Με ανθρώπους, άρχοντες και αρχόμενους, που αγαπώντας τον τόπο τους, μένουν ακόμα εδώ, σοφοί μέσα στη σιωπή, μαχόμενοι, πλούσιοι σε συναισθήματα, καρτερικοί, περήφανοι, απλοί και αποτελεσματικοί στα έργα, αφτιασίδωτα αυθεντικοί στις σχέσεις τους ακόμη και στις πιο καθημερινές.

κ. Υπουργέ

Για τους παραπάνω λόγους, εκ μέρους του ΔΣ του ΦΣΦΑ, σας καλώ να προβείτε στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •