«Ο χρόνος του βλέμματος» – πτυχιακή εργασία της Παρασκευής Μεντζελοπούλου

Share

Την πτυχιακή της εργασία με τίτλο «Ο χρόνος του βλέμματος» εκθέτει η φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Παρασκευή Μεντζελοπούλου στην αίθουσα εκθέσεων της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του «Αριστοτέλη» από 24 έως και 29 Ιουνίου 2014.

Η ίδια για το έργο της λέει:

«Από το οικογενειακό άλμπουμ και από τις νεότερες συλλογές που ανακάλυψα σε προσωπικά λευκώματα, συγκέντρωσα το πρωτογενές ερέθισμα ενός γενεαλογικού δέντρου, το οποίο βρίσκει τις απαρχές του τρεις γενιές πίσω και φτάνει μέχρι τη δική μου. Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες οφείλονται στην αγάπη μεταξύ των μελών που φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται, αποκαλύπτοντας αυτοσχέδιες αισθητικές ματιές πίσω από τον φακό και παραλλαγές μιας εκφραστικής ελευθερίας μπροστά από αυτόν.

Αποτελούν προϊόν επαγγελματικών φωτογραφικών συμβάσεων των αρχών και των μέσων του 20ου αιώνα, φανερώνοντας πάγιες αισθητικές στάσεις, όπως το θεατρικό κάδρο, η ανυψωμένη γωνία του φακού, η ιεραρχία των προσώπων, η εκφραστική τους ομογένεια στο πλαίσιο μιας συνταγμένης «πληροφορίας». Εντοπίζοντας αυτούς τους δύο πόλους, άρχισα να δοκιμάζω τον συγκερασμό τους πάνω στο καμβά. Από τα καρέ των επαγγελματιών άντλησα τη συγκινησιακή ατμόσφαιρα μιας περασμένης εποχής και τον αντίλαλο ενός αλλοτινού πλήθους, ενώ στις ερασιτεχνικές πόζες διέκρινα το ερέθισμα που κινητοποίησε μια προσωπική διαδικασία μνήμης.

Εκεί ακριβώς όπου αποκόβεται η μνήμη από τη φωτογραφία, ανατέλλει για μένα το πρόσωπο.

Επεδίωξα να αναπαραστήσω την ταυτότητα όχι σύμφωνα με την πραγματικότητα της φωτογραφίας αλλά μέσα από το αναπλαστικό φίλτρο της προσωπικής μνήμης.

Σημασία δεν είχε να αποτυπωθεί επακριβώς μια ύπαρξη όσο το να προεκταθεί το είδωλό της, το ίχνος της, η «ατελεύτητη ανακεφαλαίωσή» της. Γιατί έτσι μόνο ο χρόνος, από βλέμμα σε βλέμμα, – ο χρόνος των περασμένων που αναλαμβάνουμε εμείς και ο δικός μας χρόνος που θα αναλάβουν οι επόμενοι –  μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από από 24 έως και 29 Ιουνίου 2014 και ώρες 10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00

Response code is 404

You may also like...

Leave a Reply