«Πρότυπο» – Performance – πτυχιακή εργασία της Αικατερίνης Κωστακάκη

Share

«Πρότυπος -η –ο: Για κάτι που έχει κατασκευαστεί ή οργανωθεί με μια μέθοδο ή με ένα σύστημα νέο και πρωτοποριακό και που μπορεί να αποτελέσει το υπόδειγμα για άλλες όμοιες ή ανάλογες κατασκευές, δραστηριότητες, προϊόν που κατασκευάζεται σύμφωνα με ορισμένες προδιαγραφές και που χρησιμεύει ως υπόδειγμα για τη μαζική παραγωγή πανομοιότυπων προϊόντων, τρόπος κατασκευής ή οργάνωσης που χρησιμεύει ως υπόδειγμα ή ως βάση για ανάλογα έργα, που κατέχει σε βαθμό τελειότητας κάποια χαρακτηριστική ιδιότητα, για την κατηγορία στην οποία ανήκει, και που χρησιμεύει ως παράδειγμα προς μίμηση. Πρόσωπο ή κατάσταση που προκαλεί το θαυμασμό μας και την επιθυμία να το μιμηθούμε.»

Η πτυχιακή εργασία με την ονομασία «ΠΡΟΤΥΠΟ» ως στόχο έχει να τονίσει να περιγράψει και να προβληματίσει με τις επιλογές του σύγχρονου ανθρώπου, ανεξάρτητα από το φύλλο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, μέσα στην κοινωνία που αυτός επιλέγει να υιοθετήσει, μιμηθεί, ακολουθήσει, αποφύγει ή απορρίψει.

Κύρια μέσα είναι η Performance όπου με ενορχηστρωμένη δράση συμπεριλαμβάνοντας και το κοινό θα οδηγηθεί σε μια κορύφωση.

Στόχος είναι να καταδείξει το λάθος που πέφτει ο άνθρωπος μέσα από τον μιμητισμό, την ματαιοδοξία, τον φετιχισμό, τον ναρκισσισμό, την φιλαρέσκεια και τον εγωισμό για να γίνει αποδεκτός από το κοινωνικό σύνολο αλλά και να προσπαθήσει να επιβάλει τον εαυτό του σε αυτό, με τις ανάλογες συνέπειες αλλά και με την διέξοδο που θα επιλέξει για την τελική σωτηρία του.

Ο χώρος που επιλέχθηκε είναι το υπόγειο ενός θεάτρου.

Το θέατρο επιλέχθηκε γιατί η ζωή του ανθρώπου μετατρέπεται πολλές φόρες ασυνείδητα ή συνειδητά σε θεατρική παράσταση όπου ο καθένας επιλέγει συνειδητά ή ασυνείδητα κάποιους ρόλους για να καταφέρει να ενταχθεί στην κοινωνία που του επιβάλλεται και που τον περιβάλλει με ενδόμυχο
στόχο να καταφέρει να επιβληθεί. Το υπόγειο ως χώρος επιλέχθηκε ως σημείο αναφοράς του ανθρώπινου υποσυνείδητου.

Πορεία της δράσης είναι οι επιλογές που κάνει στη ζωή, πως τις χειρίζεται σε σχέση με τον εαυτό του, ο τρόπος που τις προβάλλει και προσπαθεί να τις επιβάλλει όταν επιλέγει να κοινωνικοποιηθεί, ποιες οι συνέπειες όταν νομίζει πως επιβάλλεται
και επιθυμεί την αποδοχή και τέλος πώς θα ξεφύγει.

Η Αικατερίνη Κωστακάκη φτάνοντας με υπερηφάνεια στον τερματικό σταθμό των σπουδών της, την παρουσίαση της πτυχιακής της, από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζει την Performance: «ΠΡΟΤΥΠΟ».

Στις 23 Ιουνίου 2014 και ώρα 15:00 θα «δράσει» ξεκινώντας από το υπόγειο του Φ.Σ.Φ Αριστοτέλη φτάνοντας στον πεζόδρομο στην πόλη της Φλώρινας και στις 24 Ιουνίου 2014 στις 18:00 – 21:00 θα παρουσιάσει την Performance «ΠΡΟΤΥΠΟ» στο υπόγειο του συλλόγου.

Η παρακολούθηση και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Η Αικατερίνη Κωστακάκη έχει καταγωγή από την Βλάστη Εορδαίας από την μεριά της μητέρας της και καταγωγή από τα Λουτρά Τραϊανουπόλεως, στην Θράκη από την μεριά του πατέρα της.

Έχει κάνει σπουδές στο σχεδιασμό ενδύματος (CAD/CAM) και κατέχει εργασιακή εμπειρία στην βιομηχανία Μόδας, πάνω στο αντικείμενο της γούνας, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Καστοριά.

Επιθυμώντας να τελειοποιήσει τις καλλιτεχνικές της γνώσεις αποφάσισε να ξαναγίνει φοιτήτρια στο Τ.Ε.Ε.Τ του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια/δράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Κύρια ενδιαφέροντα της είναι όλες οι μορφές τεχνών και η εκπαίδευση με βάση τον πολιτισμό.

Καθηγητές Επόπτες: Χαράλαμπος Κοντοσφύρης, Μπούζας Βασίλειος και Βοσκοπούλου Χρυσούλα.
Άτομα που βοήθησαν στην οργάνωση και δημιουργία της πτυχιακής είναι οι Γονείς: Ασπασία και Χρήστος Κωστακάκης, οι Φίλοι: Αλεξίου Γεώργιος, Ιωάννου Πάρις, η Καθηγήτρια Δρ. Αγγελική Αυγητίδου και πολλοί ακόμα Φίλοι και επαγγελματίες της Φλώρινας με μικρές αλλά με πολύ σημαντικές συμβουλές.

Response code is 404

You may also like...

Leave a Reply