Χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης – πτυχιακή εργασία της Γεωργίας Παπαγιαννάκη

Share

Την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης» με μια ιδιαίτερη εικαστική προσέγγιση στα σεντόνια και τα υφάσματα εκθέτει η φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Γεωργία Παπαγιαννάκη στην αίθουσα εκθέσεων της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του «Αριστοτέλη» από 24 έως και 29 Ιουνίου 2014.

Η ίδια για το έργο της λέει:

Τα σεντόνια είναι χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, αλλά ποτέ δεν τα παρατηρούμε όπως θα έπρεπε, παρόλο που ταυτίζονται με πολλές στιγμές της ζωής μας. Το χρώμα, η υφή, η μυρωδιά τους έχουν συνδεθεί με διάφορες αναμνήσεις μας και ακόμη και ασυνείδητα μας προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Από παιδιά ακόμη οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει αναμνήσεις μας με τέτοιου είδους αντικείμενα. Η αποτύπωση λοιπόν τέτοιου είδους αντικειμένων σε έναν πίνακα κρύβει πολλά συναισθήματα, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να μη γίνονται αντιληπτά με μια απλή ματιά. Βλέποντας πρέπει να ψάξουμε πιο βαθιά και να τα συνδέσουμε με δικές μας αναμνήσεις και αμέσως ο πίνακας  «ζωντανεύει», ακόμη και αν δεν υπάρχουν πρόσωπα σε αυτόν

Τα υφάσματα τώρα, είναι το παραδοσιακό πλαισίωμα του γυμνού. Δεν παίζουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται ως εξισορρόπηση των μορφών και συμβάλλουν ώστε το το γυμνό να εναρμονιστεί με το σύνολο και να ξεχωρίζει, προσθέτοντας αν χρειαστεί μια νότα χρώματος για να ζωντανέψει η σύνθεση. Επίσης, παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά στη σύνθεση, καθώς δίνουν τη δυνατότητα (στον καλλιτέχνη) να εξισορροπήσει αν χρειαστεί τον εικαστικό χώρο, αντισταθμίζοντας το υπερβολικό βάρος των διαμορφώσεων της φιγούρας, με περισσότερο ή λιγότερο πολύπλοκο σχήμα των πτυχώσεων. Οι ζωγράφοι ασχολούνται ανέκαθεν με τα υφάσματα και το γυμνό.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από από 24 έως και 29 Ιουνίου 2014 και ώρες 10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00

Response code is 404

 

You may also like...

Leave a Reply