«Νήμα Ηρός» – Πτυχιακή εργασία της Βανέσσας Καραμανώλη

Share

«Νήμα Ηρός»ονομάζει την πτυχιακή της εργασία η Βανέσσα Καραμανώλη και την εκθέτει στον εκθεσιακό χώρο της σοφίτας του Αριστοτέλη από τις 8 έως 12 Οκτωβρίου 2014. Πρόκειται για εικαστική εγκατάσταση.

Στην τεκμηρίωση της εργασίας της τονίζει τα εξής:

Η εκπόνηση της πτυχιακής μου εργασίας ασχολείται και αποδίδει με έναν εννοιολογικό τρόπο, ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία της δομής του ανθρώπινου είδους. Την ψυχή.
Η προσέγγιση αυτή έγινε μέσα από το έργο ενός μεγάλου διδασκάλου ο οποίος κατέγραψε και εξέφρασε κάθε δομική και θεμελιώδη ιδέα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η σύγχρονη κοσμολογία, του Πυθαγόρα.

“Από ποιες τιμές, από ποιο ύψος ευδαιμονίας έπεσα, λέει η ανθρώπινη ψυχή, για να αρχίσω πλάνητα βίο εδώ κάτω στη γη, μεταξύ των θνητών, αλυσοδεμένη στην ύλη. Έκλαιγα και οδυρόμουν και μοιρολογούσα όταν αισθάνθηκα τον εαυτό μου σε τοπίο ασυνήθιστο. Η θεότητα με είχε καλύψει με ένα περίεργο περίβλημα από σάρκα” (απόσπασμα 118, 119, 125).

Εμπεδοκλής, Καθαρμοί.

Στο παραπάνω απόσπασμα ο Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος μας περιγράφει με σύντομο τρόπο την πεποίθηση των Πυθαγορείων και κατ επέκταση του ίδιου του Πυθαγόρα για την ανθρώπινη ψυχή. Ακόμα πιο κοντά στο ταξίδι της ψυχής θα μας φέρει ο μύθος του Ηρός από τον Πλάτωνα που σαν ένα νήμα συνδέει τις προηγούμενες ενσαρκώσεις με τις επόμενες.

You may also like...