«Άνθρωπος» – Πτυχιακή εργασία του Θεόδωρου Τσαβδάρη – Βαλλιάνου

Share

_DSC0074

Η γλυπτική σύνθεση «Άνθρωπος», προσεγγίζει την ανθρώπινη παρουσία και φύση, σχολιάζοντας την πολύπλευρη δυναμική της.

Κύριος προσανατολισμός του έργου είναι η διττή φύση του ανθρώπου εμπεριέχει, αλλά και ξεπερνάει δίπολα όπως το καλό – κακό, το δυνατό και το αδύναμο. Ο άνθρωπος ως ον είναι, εν δυνάμει, γενναίος και δειλός, τρυφερός και ψυχρός, πάροχος ζωής και κομιστής θανάτου.

Αυτά τα αντικρουόμενα χαρακτηριστικά, υπάρχουν σε κάθε ανθρώπινο ον, και υπήρξε η αφορμή αλλά και η σκέψη πίσω από το έργο. Η επιλογή των υλικών κατασκευής στηρίχτηκε πάνω στις ίδιες σκέψεις. Το ξύλο, ένα υλικό φυσικό, ζωντανό, θερμό και μαλακό, συμβολίζει την σύνδεση με την Γη και την φύση. Εμπεριέχει την ζωή, τις τρυφερές και ευαίσθητες πτυχές του ανθρώπου. Το σίδερο, ένα υλικό βιομηχανικό, νεκρό, ψυχρό και σκληρό, συμβολίζει την βιομηχανία και την επιρροή της στην ανθρώπινη ύπαρξη- τον θάνατο, την λογική, τις ψυχρές και σκληρές πτυχές του ανθρώπου. Αυτά τα δύο συμβολικά αντίθετα υλικά συνθέτουν τέσσερις διαφορετικές φιγούρες με αντιφατικές στάσεις. Οι φιγούρες, μαζί με το γλυπτό – πυρήνα της σύνθεσης, απαρτίζουν τον «Άνθρωπο».

Η επιλογή της μορφής του έργου, επηρεάστηκε από το έργο του Κλάους Σλούτερ «Οι προφήτες Δανιήλ και Ησαΐας». Όσον αφορά την τεχνική και την αισθητική, η δουλειά μου είναι επηρεασμένη από την Γαλλίδα καλλιτέχνη Rachel Gozlan1. Η αντίληψη της πάνω στα υλικά και στην χρήση τους άλλαξε για πάντα και την δική μου.

22-26 Φεβ. 2016
Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων ΦΣΦΑ
Πλατεία 7 Ηρώων 1944
Φλώρινα, 53100
Κεντρική Αίθουσα Εκθέσεων

You may also like...