H 18η Χορωδιακή Συνάντηση

Ο Δήμος Φλωρίνης και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, διοργάνωσαν από κοινού το περασμένο Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ”, την 18η Χορωδιακή Συνάντηση, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 99α Ελευθέρια της πόλεώς μας από τον Οθωμανικό ζυγό και στον Μακεδονομάχο Οπλαρχηγό Αντίγονο (Γκόνο) Χολέρη, που κατάγονταν από την Βεύη, και γενικότερα στον Ιερό Μακεδονικό Αγώνα. Με παρουσιαστή του προγράμματος το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” κ. Σπυρίδωνα Χρ. Παπαχαρίση, η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του Προέδρου του Φ.Σ.Φ. “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” κ. Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου – Χατζηστεφάνου και στην συνέχεια ανήλθε στο βήμα ο κύριος ομιλητής κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας του Ελληνισμού, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: “Αντίγονος (Γκόνος) Χολέρης – ο Μακεδονομάχος της Βεύης”.

Ο κ. Καραθανάσης βαθύς γνώστης του θέματός του, στην εμπεριστατωμένη και μακροσκελή ομιλία του, αναφέρθηκε λεπτομερώς στον Μακεδονικό Αγώνα, τον οποίον διεξήγαγαν την -περίοδο 1901 – 1908, αρχικά οι ντόπιοι αγωνιστές κατά των βουλγάρων, που επεδίωκαν να εκβουλγαρίσουν την Μακεδονία μας και στην συνέχει οι Πανέλληλες από όλη την Ελλάδα. Κυρίαρχο πρόσωπο της ομιλίας του κ. Καραθανάση ήταν ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Αντίγονος (Γκόνος) Χολέρης, του οποίου εξήρε τον πατριωτισμό, την αγωνιστικότητα, την γενναιότητα, αλλά και την αυτοθυσία για την Μακεδονία και την Ελλάδα.

Την ομιλία του κ. Καραθανάση, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από το πλήθος, που είχε κατακλύσει την αίθουσα, για την ωραία ομιλία του, ακολούθησε το χορωδιακό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν 4 χορωδίες και ο χρόνος περιορίσθηκε σε μία, μόνο, ημέρα λόγω οικονομικής λιτότητας, την έναρξη του οποίου έκανε η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου “Ορεστίς” του γειτονικού ’ργους Ορεστικού. Την χορωδία, που ιδρύθηκε το 1972, με πρώτο μαέστρο τον μουσικοδιδάσκαλο Βασίλειο Δόϊκο, διηύθυνε η κ. Ναταλί Σερόβα – Χαλοπούλου, εκτέλεσε δε επιτυχώς τα εξής τραγούδια: “Κεμάλ” και “Μύθος” των συνθετών Μάνου Χατζηδάκη, “Ane Maria” του Frans Scubert, Nabouco του G.Verdi, “Μίκης Ζέζας” του Βασιλείου Δόϊκου και το παραδοσιακό της Καστοριάς, Ανθηνά, σε εναρμόνηση του Βασιλείου Δόϊκου.

Μετά το τέλος του τραγουδιού, ο συμπατριώτης μας και εκπρόσωπος της χορωδίας κ. Βασίλειος Αβραμίδης, απηύθυνε θερμότατο χαιρετισμό στο κοινό και ευχαρίστησε τους διοργανωτές της χορωδιακής συνάντησης για την πρόσκλησή τους να συμμετάσχει η χορωδία του ’ργους Ορεστικού σε αυτήν. Το χορωδιακό πρόγραμμα συνεχίστηκε με τις εξής χορωδίες: Του χορωδιακού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς, την οποία διηύθυνε ο κ. Γιάννης Ζγούρας, η οποία εκτέλεσε, επίσης επιτυχώς, τα εξής τραγούδια: “Η Μάνα του Αλέξανδρου” του Γιάννη Μαρκόπουλου, “Αυτές οι ξένες αγκαλιές” του Ηλία Ανδριόπουλου, “Τώρα που πάς στην ξενητειά”, του Μάνου Χατζηδάκη, “Τώρα που βρέχει στην φτωχογειτονιά” του Μίκη Θεοδωράκη, “Γεια και χαρά σου Βενετιά” του Σταύρου Ξαρχάκου.

Η χορωδία του Μώλου Φθιώτιδος, την οποία διηύθυνε ο μαέστρος Αντώνης Μπαλής, η οποία εκτέλεσε, επιτυχώς, βέβαια, τα εξής τραγούδια: “The Conoguest of Paradise” του Βαγγέλη Παπαθανασίου και χορωδιακή επεξεργασία του μαέστρου Αντώνη Μπαλή. “Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης” των Μάνου Χατζηδάκη – Ν. Γκάτσου και χορωδιακή επεξεργασία του Θεόδ. Παπαδόπουλου. “Αθήνα” των Μάνου Χατζηδάκη – Γκάτσου και χορωδιακή επεξεργασία Ανδρέα Λαζάρου. “Γειά σου χαρά σου Βενετιά” των Σταύρου Ξαρχάκου και Ν. Γκάτσου και χορωδιακή επεξεργασία του μαέστρου Αντώνη Μπαλή. “Του Κωνσταντίνου η Πόλη” του μαέστρου Αντώνη Μπαλή.

Το πρόγραμμα της χορωδιακής συνάντησης έκλεισε η μικτή χορωδία του Φ.Σ.Φ. “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, υπό την επιτυχή διεύθυνση του γεραρού μαέστρου μας Δημοσθένη Μούσιου, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η ανερχόμενη μουσικά Χριστίνα Βακάλη – Παρίση. Η Φλωρινιώτικη χορωδία εκτέλεσε, επίσης επιτυχώς, τα εξής Τραγούδια: “Όταν ανθίζουν πασχαλιές” του Σταύρου Κουγιουμτζή. “Ο Οπλαρχηγός Γκόνος Χολέρης”, σε στίχους Λαζάρου Μέλλιου και μουσική του μαέστρου Δημοσθένη Μούσιου. “Δε βαριέσαι αδελφέ” του Κώστα Χατζή, “’λλος για Χίο τράβηξε” σε μουσική του Δήμου Μούτση, Δυο Παλλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλή” σε μουσική Απόστολου Καλδάρα, “Αφιλότιμη” σε μουσική Γιώργου Καρανάσιου, “Σπασμένα Τριαντάφυλλα” σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση”, “Καράβια στη στεριά” σε μουσική Μίνωα Μάτσα.

Σημειώνεται ότι η επεξεργασία των τραγουδιών και η συνοδεία για πιάνο είναι του Δημοσθένη Μούσιου. Το πυκνό μουσικόφιλο κοινό, χειροκρότησε θερμότατα όλες τις χορωδίες, χωρίς καμιά διάκριση. Στους υπεύθυνους των χορωδιών προσφέρθηκαν ανθοδέσμες και αναμνηστικές πλακέτες και δώρα. Αξίζουν σίγουρα θερμών συγχαρητηρίων οι οργανωτές της 18ης χορωδιακής συνάντησης, για την καθόλα επιτυχή οργάνωσή της. Ευχόμαστε και του χρόνου τέτοιο καιρό να ξαναπολαύσομε και άλλες χορωδίες, στα πλαίσια της 19ης χορωδιακής συνάντησης.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε