Ο Χαιρετισμός του Προέδρου του ΦΣΦΑ κατά την 18η Χορωδιακή Συνάντηση

Σεβαστές  αρχές του τόπου, Εκλεκτοί  Προσκεκλημένοι, Κυρίες  και κύριοι,

Καλωσορίσατε  στον Σύλλογό μας.
Η Φλώρινα σήμερα πανηγυρίζει τα 99α Ελευθέριά της και γιορτάζει την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα με ένα εξαιρετικό πολιτισμικό γεγονός: Την 18η Χορωδιακή Συνάντηση, συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας και του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, του ΦΣΦΑ με θεσμικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, για τον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό.

Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η τιμή όλων των ηρώων και μαρτύρων του Μακεδονικού Αγώνα, γηγενών και μη, που προσέφεραν τους εαυτούς τους για την υπεράσπιση της πατρώας γης, της ιδιοπροσωπίας και της εθνικής ελληνικής ταυτότητάς μας. Τιμάμε  αυτούς – όπως ο Αντίγονος (Γκόνος) Χολέρης από την Βεύη – που επί έναν αιώνα βυθίστηκαν στην λησμονιά, την λήθη και την απαξίωση, ηθελημένα ή όχι, με αποτέλεσμα να επιχειρείται αλλοίωση της τοπικής ιστορίας με παραπλανητικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και να προωθείται η προσβολή και αλλαγή της τοπικής εθνικής μνήμης.

Κυρίες και κύριοι

Τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό στα πολιτιστικά δρώμενα της «πόλης» από τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Χωρίς την «ζώσα» αυτή ύπαρξη της κάθε κοινότητας οι παραδόσεις φθίνουν, αλλοιώνονται, λησμονούνται, καθίστανται νεκρές. Γι’ αυτό πηγή των πολιτισμών καθίστανται τα άτομα, οι πολίτες που όχι απλώς συνυπάρχουν στην πόλη, αλλά κοινωνούν μεταξύ τους, έχοντας σημεία αναφοράς τον χώρο του ιερού, τις μνήμες των προγόνων, τις επιδιώξεις για το μέλλον, όλα κοινά, για όλους τους συμ-πολίτες.

Εκδηλώσεις  όπως η σημερινή έρχονται ως απάντηση όσων προβάλλουν και επιτάσσουν την πολιτιστική ισοπέδωση των πάντων, εξαιτίας της φυσικής τους αδράνειας ή της αδυναμίας τους στην παραγωγή πολιτιστικού υλικού ή της επικράτησης μιας κακόγουστης πολιτιστικής ομοιομορφίας.

Φέτος όμως γιορτάζει και ο Σύλλογός μας, ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», που αποτελεί συνέχεια του Μουσικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΑ», με 70 χρόνια δράσης στα πολιτιστικά – κοινωνικά – εθνικά δρώμενα της πόλης μας. Τις επτά αυτές δεκαετίες χιλιάδες υπήρξαν οι Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισσες που διάβηκαν τις πύλες του: Χορωδοί, μουσικοί, παραδοσιακοί και σύγχρονοι χορευτές, γλύπτες, ποιητές, ζωγράφοι, ορειβάτες, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, μαέστροι, ηθοποιοί, αθλητές, τροβαδούροι, φιλότεχνοι, συλλέκτες, διανοητές, μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικοί, φωτογράφοι, εραστές του βινυλίου, οργανοπαίκτες, μαΐστορες της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης, σχεδιαστές, αγιογράφοι. Όλοι τους ερασιτέχνες δημιουργοί, με πηγαίο ταλέντο, διάθεση, μεράκι και φαντασία. Δημιουργικός πολιτισμικός πλουραλισμός, διαφόρων ηλικιών!!!

Δεν είναι υπερβολή να τονιστεί πως, δεν υπάρχει οικογένεια της πόλης μας που κάποιο άτομό της δεν υπήρξε, κάποτε, μέλος του ΦΣΦΑ, που δεν μαθήτευσε σε κάποιο από τα Τμήματά του.

Παρά  τους δύσκολους και ζοφερούς οικονομικούς καιρούς, στους οποίους αναγκαστικά θα πορευτούμε από εδώ και εμπρός, οφείλουμε, να προετοιμάσουμε και να προετοιμαστούμε για την συνέχεια του Συλλόγου. Για να «ζήσουμε» οφείλουμε να παράξουμε έργο ενωτικά, σύγχρονα, με σύνθεση και ζήλο, συνεισφέροντας όλοι οικονομικά, αισιόδοξα, χωρίς ιδιοτέλεια επ’ ωφελεία της πόλης.

Κυρίες  και κύριοι

Όπως  κάθε χρόνο έτσι και φέτος καταβλήθηκε  ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να επιλεγούν υψηλού επιπέδου χορωδίες που μας τιμούν με την παρουσία τους και σίγουρα θα μας προσφέρουν μία μουσική πανδαισία. Συμμεριζόμενοι την οικονομική κατάσταση, το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε τον περιορισμό της διάρκειας της Χορωδιακής Συνάντησης σε μία μόνο ημέρα (από δύο παλαιότερα), με το μικρότερο δυνατό κόστος φιλοξενίας και εξόδων για τους προσκεκλημένους, χωρίς όμως περιορισμούς ή εκπτώσεις στην ποιότητα της εκδήλωσης και ιδίως στην σημειολογία της. Συγχωρήστε μας, αλλά πιστεύουμε ότι πράττουμε το σωστό και το προφανές.

Σ’  αυτό το σημείο, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον κ. Δήμαρχο Φλώρινας, τον κ. Αντιδήμαρχο πολιτισμού, καθώς και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Φλώρινας, διότι με την θετική απόφαση τους στήριξαν τον θεσμό, επωμιζόμενοι εξ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος των εκδηλώσεων.

Δεν παραλείπουμε βέβαια να τονίζουμε ότι η συμμετοχή τους και η βοήθειά τους λειτουργεί ανταποδοτικά προς όφελος των Φλωρινιωτών και του πολιτιστικού προφίλ του Δήμου μας.

Ευχαριστούμε, επίσης, τους ιδιώτες χορηγούς της  πόλης μας οι οποίοι «ασμένως» δέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και προσέφεραν προϊόντα και παροχές των επιχειρήσεών τους. Οι επιχειρήσεις είναι οι εξής:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  «ΜΠΕΛΛΗΣ ΑΒΕΕ»
ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ «ΠΑΥΛΟΣ ΒΕΪΚΟΣ»
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ «ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ»
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ «ΒΕΛΤΣΗΣ»
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΕΣΤΩΡΑΣ»
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «Η ΓΩΝΙΑ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «ΜΑΛΕΓΑΝΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ «ONE ABEE»

Τους  θεωρούμε «πρόμαχους» συνεργασίας και «αμύντορες» προσφοράς στο πολιτισμικό έργο του Συλλόγου μας.

Ευχαριστούμε την κ. Αναστασία Τσούλου, τον κ. Τέλη Μαυρουδίου και τον κ. Λάζαρο Πάτκα, μέλη του ΔΣ του ΦΣΦΑ, για την εξεύρεση χορηγών και την άρτια οργάνωση της Χορωδιακής.

Ιδιαίτερη όμως προσοχή και βαρύτητα δόθηκε στην επιλογή του ομιλητή της σημερινής εορτής. Ως απαρχή των εκδηλώσεων της εκατονταετηρίδας, επιλέχθηκε ένα πρόσωπο ειδικού βάρους και αξίας για το οποίο συνέβαλε ο συμπολίτης μας ιατρός κ. Γεώργιος Χολέρης, απόγονος του Γκόνου Χολέρη και τον οποίο, επίσης, ευχαριστούμε θερμά.

Ομιλητής είναι ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, πανεπιστημιακός καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού στο ΑΠΘ. Πτυχιούχος Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και Σορβώνης, Διδάκτωρ Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής, υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και είναι μέλος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπως και του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.

Έχει τιμηθεί με το οφίκιο του Άρχοντος Διερμηνέως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 μελέτες και κριτικές σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ έχει επιμεληθεί επιστημονικούς τόμους της Βαλκανικής βιβλιογραφίας. Γνώστης της Γαλλικής, Ιταλικής, Ρουμανικής, Αγγλικής, Γερμανικής, Βουλγαρικής γλώσσας, ομιλητής με υψηλή αποδοχή ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων.

Συμμετείχε  στη συγγραφή του λευκώματος «Δυο πόλεις, δυο λίμνες, μια ιστορία» έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ευχαριστώντας όλους εσάς, τους εκλεκτούς μας συμπολίτες που με την αγάπη και το χειροκρότημά σας στηρίζετε αυτόν τον πανέμορφο θεσμό, σας ευχόμαστε μία απολαυστική βραδιά και παρακαλώ τον κ. Αθ. Καραθανάση να προσέλθει στο βήμα για την ομιλία του με θέμα: «Αντίγονος (Γκόνος) Χολέρης – ο Μακεδονομάχος  της Βεύης».

Χρόνια πολλά.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε