Αθλητικό Τμήμα
Τον Ιούνιο του 1941, με την ίδρυση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «O ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», προστίθεται στην κοινωνία της Φλώρινας ένα κύτταρο πολιτισμικής ανάπτυξης.
Ο σύλλογος εκτός από την εθνική και πολιτιστική του δράση, διατηρούσε και αθλητικά τμήματα, ορειβασίας – χιονοδρομίας και κλασικού αθλητισμού, όπως επίσης και γυμναστικής, με σπουδαία δραστηριότητα. Τα τμήματα αυτά δραστηριοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, δυστυχώς μέχρι το 1953. Οι προσπάθειες που κατέβαλε στη συνέχεια ο σύλλογος για την αναβάθμισή τους , με λίγες αναλαμπές, απέβησαν άκαρπες. Έτσι, με εξαίρεση το σκακιστικό τμήμα, που ιδρύεται το 1962, ο Αριστοτέλης, επανέρχεται στα αθλητικά δρώμενα αρχικά το 1985 με την Πετόσφαιρα και στη συνέχεια από το 1992 δημιουργεί και επεκτείνει το αθλητικό τμήμα του με αθλήματα άμεσης ανταπόκρισης στη νεολαία, όπως τη καλαθόσφαιρα και το ποδόσφαιρο, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργητική και παραγωγική έκφραση των αθλητικών ανησυχιών και αναζητήσεων των παιδιών της Φλώρινας με απόλυτη επιτυχία. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια η ομάδα Μπάσκετ Ανδρών με δύο πρωταθλήματα Δυτικής Μακεδονίας και παράλληλη άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία και η ομάδα Μπάσκετ Γυναικών με ένα πρωτάθλημα, σηματοδότησαν την άνοδο του αθλήματος στην περιοχή μας.
Ορειβατικό Τμήμα Αριστοτέλη (Ο.Τ.Α.)
Από το 1942 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Φ.Σ.Φ. «ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» λειτούργησε ορειβατικό τμήμα (Ο.Τ.Α.) με αξιόλογη δραστηριότητα και πολλές ορειβατικές και χιονοδρομικές εξορμήσεις. Συστάθηκε στις αρχές του 1942, από μια ομάδα νέων μελών με διευθύνοντα του τμήματος τον Ηλία Βυζάντη, γραμματέα το Γεώργιο Θεοδοσίου και ταμία τον Κωνσταντινίδη Νικόλαο.
Μέλη του ορειβατικού που κατακρεουργήθηκαν από ένστολους Βούλγαρους το Γενάρη του 1944 στην περιοχή της Πρέσπας ήταν και οι μαθητές Γυμνασίου, Χατζηπροδρόμου Συμεών, Μάρκου Πέτρος, Τάνος Δημήτριος, Λουκίδης Γεώργιος, Στεφανίδης Λάσκαρης, Γαζίνος Κων/νος και Σεχίδης Γεώργιος.
Κλασικός Αθλητισμός
Tην περίοδο 1942-1954 ο Αριστοτέλης εκτός της ορειβασίας και της γυμναστικής αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα και στον κλασικό αθλητισμό. Ο σύλλογος με ικανότατους αθλητές, με συμμετοχές σε αγώνες της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και τοπικούς όπως τα «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» που διεξήχθησαν επί πέντε χρόνια (1948-1952) είχε έντονη και γεμάτη διακρίσεις παρουσία. Ο «Αριστοτέλης» ήταν πολυνίκης και παράλληλα οργανωτής αυτών των αγώνων στους οποίους συμμετείχαν ο «Μέγας Αλέξανδρος», η «Ελλάς» η «Προποντίδα» και μια ομάδα προσκόπων.
Μετά τους τελευταίους αγώνες έγιναν έντονες προσπάθειες από το σύλλογο και τα μέλη του για την αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση του αθλητισμού, δυστυχώς οι περισσότερες αποτυχημένες. Τα αίτια ήταν γενικά αλλά και ειδικά όπως, κυρίως, η απαγόρευση των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης να ασχοληθούν με τον σωματειακό αθλητισμό και η έφεση των νεαρών αθλητών προς το ποδόσφαιρο και όχι προς τον κλασικό αθλητισμό.
Τμήμα Σκάκι
Tο σκακιστικό τμήμα ιδρύθηκε το 1962, από τους Χρήστο Βασιλειάδη, Θεόδωρο Μέλλιο, Νίκο Καράντζα, Λ. Θεοδοσίου, Γιώργο Τόρκο, Ευάγγελο Λιούλιο και Φώτη Γκίλλου.
Κατά την πρώτη επίσημη συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (1967) κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Η σκακιστική ομάδα του Αριστοτέλη συμμετέχει στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής για 25 περίπου χρόνια και σε διάφορα τουρνουά με μεγάλες διακρίσεις, ιδιαίτερα σημειώνουμε, κύπελλο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (1985 -1987), στους τέσσερις και οκτώ καλύτερους συλλόγους στο κύπελλο Ελλάδος (1983,1985), στους τελικούς Ελλάδος εφήβων (1990) και σε πολλές άλλες μικρότερες διοργανώσεις. Ο Γιώργος Μπέλλης ήταν για πολλά χρόνια υπεύθυνος του τμήματος.
Τμήμα Καλαθόσφαιρας
Αρχικά ο Αριστοτέλης (1992) δημιούργησε ακαδημία μπάσκετ με παιδιά ηλικίας 8-14 χρονών, θέτοντας έτσι τις βάσεις για κάτι πιο ουσιαστικό στο χώρο του αθλητισμού. Το 1993 η Ακαδημία συγκρότησε ομάδα και είχε την πρώτη της συμμετοχή στο πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας.
Το 1994 οι παιδικές ομάδες, κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις σε τουρνουά της Δυτικής Μακεδονίας. Διακρίσεις έχει και η εφηβική ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα με αξιόλογη παρουσία. Τα τμήματα υποδομής τροφοδοτούν ανελλιπώς με αξιόλογα ταλέντα την Ανδρική ομάδα.
Συνολικά από τις ακαδημίες (1992-2006) πέρασαν 700 περίπου παιδιά. Προπονητές για πολλά χρόνια ήταν ο Δημήτρης Δούκας και ο Νίκος Κετσετζής. Σημαντικές διακρίσεις είχαν και πολλοί παίκτες του συλλόγου στις μικτές περιφερειακές ομάδες Παίδων όπως ο Χρήστος Ανθόπουλος, Γιώργος Ζαχαριάδης, Δημήτρης Κατηκαρίδης, Παναγιώτης Γερμανίδης, Γρατσουνίδης Κυριάκος, Αναστάσιος Δήμου, με κορυφαία αυτή του Σταύρου Τουνζιαράκη που κλήθηκε και συμμετείχε (2001-02) στην Εθνική Παίδων (πρώτη φορά αθλητής από τη Φλώρινα).
Από το 1996 λειτουργεί ακαδημία μπάσκετ κοριτσιών και το 2001 δημιουργείται η πρώτη επίσημη ομάδα κορασίδων με προπονητή το Νίκο Κετσετζή αποτελούμενη από τις Ανδριάνα Ταμουτσέλη, Μαργαρίτα Πολοζιάνη, Χριστίνα Βακάλη, Bέρα Σταύρου, Εβελίνα και Μαρία Αριστείδου, Σόνια Αθανασίου, Ε. Μάρκου, Λίνα Γκιουλέκα, Αναστασία Γκιουλέκα, Δόμνα Παπαγεωργίου και Βιβή Παπασωτηρίου.
Η Γυναικεία ομάδα κατάφερε και αυτή μαζί με τους Άνδρες να κατακτήσει την ίδια χρονιά (2005) το πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας. Μια σημαντική διπλή επιτυχία για το σύλλογό μας.
Στους αγώνες μπαράζ που ακολούθησαν δεν πέτυχε την άνοδό της στην Α2 Εθνική κατηγορία, αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου το θρίαμβο που επιτέλεσε.
Την επόμενη χρονιά (2006) θα κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδόνιας και στους αγώνες μπαράζ που θα ακολουθήσουν θα πετύχει τελικά την άνοδό της στην Α2 Εθνική κατηγορία.
Με προπονητή το Νίκο Κετσετζή πρωταθλήτριες ήταν οι: Ειρήνη Πέϊκου, Φωτεινή Βασιλειάδου, Λίνα Γκιουλέκα, Ανδριάνα Ταμουτσέλη, Σπυριδούλα Στάμου, Σόνια Αθανασίου, Αναστασία Γκιουλέκα, Ελένη Αθανασίου, Τσούλια Παναγιωτίδου, Μαρία Αριστείδου, Εβελίνα Αριστείδου, Βιβή Παπασωτηρίου
Η κορωνίδα όμως του αθλητικού τμήματος του συλλόγου είναι η ομάδα ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ που την πρώτη περίοδο συμμετοχής της στο πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας (1993-94) κατέκτησε το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας αήττητη και πέτυχε την άνοδό της στην Α’ κατηγορία. Στην Α΄ κατηγορία αγωνίστηκε συνεχώς όπου πρωταγωνιστεί κάνοντας κάθε χρόνο πρωταθλητισμό.
Την περίοδο 1998-1999 κατάφερε, για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία του μπάσκετ της Φλώρινας, να πετύχει την άνοδό της στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Σημειώνουμε ότι αποτελεί ρεκόρ, μια τόσο νεαρή ομάδα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ζωής να πετύχει να αγωνίζεται σε Εθνική κατηγορία.
Αξίζει να αναφέρουμε τους παίκτες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα και πέτυχαν το 1999 την άνοδο, είναι οι: Χρήστος Παπαδόπουλος, Παντελής Μαυρουδίου, Χρήστος Ανθόπουλος, Δημήτρης Μαυρουδίου, Νίκος Καμπασνίτσαλης, Δημήτρης Ταρενίδης, Κώστας Μαθιουδάκης, Δημήτρης Κατηκαρίδης και οι έφηβοι Σωτήρης Φυντάνης, Γιώργος Ίνδος, Γιάννης Κοτορλής, Γιάννης Πάλλιος, Σταύρος Γεωργούλας, Βασίλης Μαύρου. Προπονητής Παναγιώτης Κοίδης.
Το 2005 και πάλι η ομάδα Ανδρών αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και πέτυχε την άνοδό στη Γ΄ Εθνική κατηγορία με προπονητή τον Παναγιώτη Κοίδη και αθλητές τους: Δημήτριο Ταρενίδη, Χάρη Μπατάκο, Αντώνη Βίτκα, Παντελή Μαυρουδίου, Νίκο Καμπασνίτσαλη, Αδάμ Παπαδόπουλο, Κώστα Μαθιουδάκη, Δημήτρη Οικονόμου, Νίκο Τσουβελέκη, Ηρακλή Αλεξανδρίδη, Χρήστο Βασιλείου, Δημήτρη Μαυρουδίου, Σίμο Βοζινίδη και τους παίδες Φωτόπουλο Μιλτιάδη, Γρατσουνίδη Κυριάκο. Αναστάσιο Δήμου, Λάζαρο Νικολαίδη, Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, Αναστάσιο Δούρδα και Βασίλη Κοίδη.
Αθλητές-τριες που αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται με ξεχωριστή επιτυχία σε ομάδες Εθνικής Κατηγορίας:
* Γιάννης Μάνος (ΜΕΝΤ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Θεσ/νίκης)
* Νίκος Καμπασνίτσαλης (ΛΑΣΣΑΝΗΣ Κοζάνης, ΠΡΩΤΕΑΣ Γρεβενών)
* Χρήστος Ανθόπουλος (ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Θεσ/νίκης, ΑΕΤΟΣ Θεσ/νίκης)
* Αδάμ Παπαδόπουλος (ΛΑΣΣΑΝΗΣ Κοζάνης, ΝΙΚΗ Βόλου)
* Διονύσης Δελέγκος (ΓΑΛΑΞΙΑΣ Θεσ/νίκης)
* Χρήστος Βασιλείου (Α.Ο. Λάρισας)
* Γιάννης Ζαχαριάδης (ΗΦΑΙΣΤΟΣ Θεσ/νίκης)
* Σταύρος Τουντζιαράκης (ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ Θεσ/νίκης- Εθνική Παίδων-Νέων)
* Αντώνης Βίτκας (Καστοριά)
* Νίκος Τσουβελέκης (Σέρρες)
* Ανδριάνα Ταμουτσέλη (Αίας Εύοσμου Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ)
Τμήμα Πετόσφαιρας
Το τμήμα της Πετόσφαιρας ιδρύθηκε το 1985. Τη περίοδο 1987-1988 έλαβε μέρος στα πρωτα-θλήματα ανδρών και εφήβων.
Η παιδική ομάδα που ξεκίνησε το 1988, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα παιδικά πρωταθλήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα την περίοδο 1990-91 τερμάτισε δεύτερη.
Μετά από ένα κενό αρκετών χρόνων επανέρχεται το 2005 με τη δημιουργία τμημάτων υποδομής κοριτσιών με υπεύθυνο προπόνησης τον Συμεών Γαβριήλ.
Τμήμα Ποδοσφαίρου
Ο σύλλογος πρόθεσε στο αθλητικό του τμήμα από το Ιούλιο του 1995 και ακαδημία ποδοσφαίρου για παιδιά μικρής ηλικίας. Οι παιδικές και εφηβικές ομάδες που δημιουργήθηκαν είχαν πολλές διακρίσεις σε τουρνουά ποδοσφαίρου στη Χαλκιδική, στη Ξάνθη, στην Καστοριά, στην Πτολεμαϊδα και στο τοπικό τουρνουά «Εμφιετζόγλεια».
Επίσης λόγω της άψογης συμπεριφοράς των μικρών ποδοσφαιριστών έχει απονεμηθεί στην ομάδα και κύπελλο ήθους. Περίπου 400 παιδιά μυήθηκαν τα μυστικά του ποδοσφαίρου (1995-2006). Από το 1999 μέχρι το 2001 η εφηβική ομάδα με προπονητή το Λεωνίδα Βόσδου, αγωνίστηκε και στο τοπικό ανδρικό πρωτάθλημα Γ΄ και Β΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Φλώρινας (είχε το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας), με κύριο στόχο την εμπειρία των νεαρών ποδοσφαιριστών.
Οι ποδοσφαιριστές, έφηβοι όλοι, που συγκρότησαν την πρώτη επίσημη ομάδα ήταν οι:
Ισαάκ Κασκαμανίδης, Μιχάλης Δημητρίου, Ναούμ Δημητρίου, Αριστοτέλης Μακάριος, Στέργιος Σινάνης, Κων/νος Τσιώτας, Αλέξανδρος Ρουφίδης, Νικόλαος Τσιρώνης, Δημήτριος Λιασόπουλος, Κων/νος Σουμπάσης, Νικόλαος Νοταράς, Μιχάλης Ναλπαντίδης, Θαλής Παρίσης, Άρης Βυσσίνης, Γεώργιος Βακαλόπουλος, Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Κων/νος Ναλπαντίδης, Αλέξανδρος Σιάμκουρης, Πέτρος