Τμήμα Εθνογραφίας και Χορού
Η σχέση του «Αριστοτέλη» με τους τοπικούς χορούς ξεκινά από το 1954, όταν το χορευτικό συγκρότημα των Αλώνων που είχε ιδρύσει και διεύθυνε ο κ. Σίμος Κωνσταντίνου, εκπροσωπούσε σε πολιτιστικά γεγονότα το Σύλλογο και την περιοχή της Φλώρινας.
Επίσημα το «Τμήμα Χορού» του «Αριστοτέλη» ιδρύθηκε του 1979. Πρώτος χοροδιδάσκαλος υπήρξε ο κ. Βασίλης Παπαχρήστου.
Από τα μέσα του 1981 τον κ. Παπαχρήστου διαδέχονται οι κ. Κώστας Τσιγαρίδας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και Νίκος Λούστας, αντιπρόεδρος τότε του Συλλόγου.
Το Μάρτιο του 1985 αναλαμβάνει την καθοδήγηση του τμήματος ο κ. Γρηγόρτιος Κετσετζής, εν ενεργείας χορευτής του «Αριστοτέλη». Από το 1991 υπεύθυνος του τμήματος αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Μάνος, μέλος τότε του Δ.Σ. και χορευτής του Συλλόγου.
Το 1993 το «Τμήμα Χορού» μετονομάζεται σε «Τμήμα Εθνογραφίας και Χορού».
Την περίοδο εκείνη μια ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από χορευτές του τμήματος ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής της τοπικής μουσικο – χορευτικής έκφρασης με αντικείμενα
- τη μορφολογία των τοπικών χορών και τη δομή της χορευτικής κίνησης
- τα χαρακτηριστικά του τοπικού χορευτικού στυλ
- τις αλλαγές που αυτό δέχθηκε μέσα από την επίδραση οικονομικών, κοινωνικών και ιστορικών παραγόντων
- χορούς που έπαψαν να χορεύονται και τους λόγους της απώλειάς τους
Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και συνιστά το ένα πεδίο δράσης του τμήματος. Με τη χρήση επιστημονικών εθνογραφικών μεθόδων επιδιώκεται η παρατήρηση και η κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο βιώνεται και μορφοποιείται ο χορός μέσα σε πηγαίες χορευτικές περιστάσεις όπως πανηγύρια, γάμους και άλλες αυθόρμητες καταστάσεις. Οι πληροφορίες που συλλέγονται αρχειοθετούνται και βρίσκονται στη διάθεση κάθε ερευνητή. Το δεύτερο πεδίο δράσης του τμήματος συνίσταται στη μεταφορά αυτών των γνώσεων στα παιδιά που συμμετέχουν στις διάφορες χορευτικές ομάδες μέσα από τη διδασκαλία, πρώτιστα των τοπικών αλλά και άλλων χορών από διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Με αυτό το σκοπό οργανώνονται σεμινάρια με θέματα όπως παράδοση, φολκλόρ, χορογραφία, αλλοίωση του χορού κ.α. Αν και είναι αναπόφευκτη η τυποποίηση του χορού μέσα από τη θεατρική παρουσίασή του, στόχος του τμήματος είναι η μετάδοση σαφούς και ενσυνείδητης χορευτικής γνώσης στις χορεύτριες και στους χορευτές.
Σήμερα ο αριθμός των μελών του που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου κυμαίνεται σταθερά στα 250 με 300 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων της περιοχής μας χόρεψε κάποια περίοδο στον «Αριστοτέλη» ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν ακόμα να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου.
Το τμήμα στα χρόνια της παρουσίας του έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1981 Βέλγιο Ολλανδία συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ σε πόλεις του Βόρειου Βελγίου (Shoten) και της Νότιας Ολλανδίας (Sas Van Gent).
1982 Καναδάς εκδηλώσεις στα πλαίσια των 25 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Φλωριναίων του Τορόντο.
1985 Ελβετία, περιοδεία στις σημαντικότερες πόλεις της ανατολικής Ελβετίας μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Ελβετίας.
1989 Καναδάς, συμμετοχή στον εορτασμό του Ελληνικού Μήνα στην πόλη του Τορόντο ως αντιπροσωπευτικό ελληνικό συγκρότημα .
1992 Γερμανία, περιοδεία στις σημαντικότερες πόλεις του κρατιδίου της Nord Rhein-Westfalen μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Ελληνογερμανικής Φιλίας του ΗAGEN.
1993 Βέλγιο, συμμετοχή στα Διεθνή Φολκλορικά Φεστιβάλ των πόλεων Hasselt και Namur Βελγίου.
1995 Ουγγαρία συμμετοχή στο 8th International Shell Festival του Siofok.
1995 Σουηδία, συμμετοχή στην τελετή λήξης του 5ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο GÖTEBORG και στην παραλαβή της Ολυμπιακής Σημαίας από την Ελλάδα ως διοργανώτρια χώρα του επόμενου πρωταθλήματος.
1998 Γερμανία, περιοδεία στις σημαντικότερες πόλεις του κρατιδίου της Nord Rhein-Westfalen μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Ελληνογερμανικής Φιλίας του ΗAGEN.
2002 Κύπρος, συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Κέντρου Νεότητας Αγρού Λευκωσίας.
2003 Σιάτλ Η.Π.Α., συμμετοχή στο 5ο Συμπόσιο Ελληνικού Παραδοσιακού χορού «Yasoo 2003»
Η ιματιοθήκη
Οι φορεσιές του Συλλόγου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειάς του για την έρευνα του χορευτικού μας παρελθόντος. Παράλληλα αποτελούν και βασικό εργαλέιο των χορευτικών ομάδων στις εμφανίσεις τους σε διάφορες εκδηλώσεις.
Η ιματιοθήκη περιλαμβάνει 174 φορεσιές εκ των οποίων, οι 80 είναι γυναικείες, όπως η φορεσιά του Ανταρτικού, των Ψαράδων, του Ακρίτα, της Σκοπιάς, της Αγίας Παρασκευής, της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Πυλαίας Θεσσαλονίκης, των Μεταξάδων Έβρου, της βασίλισσας Αμαλίας και μιας περιοχής της Κρήτης και οι 94 ανδρικές, όπως η φορεσιά του Ακρίτα, του Ανταρτικού, της Επισκοπής Νάουσας, η καθημερινή φορεσιά Ημαθίας, η Μπουραζάνα (Ζαγορίου), η Τσολιαδίστικη, η φορεσιά Νέας Βρύσης (Έβρου) και των Ανωγείων της Κρήτης.Το κλίμα βαθιάς φιλίας και συνεργασίας που επικρατεί στα χορευτικά μαθήματα, στις εμφανίσεις των χορευτικών ομάδων και στα κοινά τους γλέντια συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης των μελών του τμήματος. Σκοπός της λειτουργίας του Τμήματος Εθνογραφίας και Χορού είναι να γνωρίσουν οι νέοι και νέες το χορευτικό παρελθόν και παρόν της Ελλάδας και να κάνουν το χορό τρόπο ζωής και μέσο έκφρασής τους.