Μικτή Χορωδία του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης»

Η Μικτή Χορωδία υπήρξε το πρώτο βασικό τμήμα που δημιουργήθηκε στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλώρινας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» αμέσως μετά την ίδρυσή του, το 1942. Τα πρώτα χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα στη συνέχεια, ήταν η αιχμή του δόρατος του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και ειδικά στους δύσκολους καιρούς. Δεν σίγησε ακόμα και στην περίοδο της τριπλής κατοχής και εκπληρώνει το ύψιστο καθήκον και χρέος του ακρίτα και θεματοφύλακα των αξιών και παραδόσεων, ενώ παράλληλα είχε και έχει μεγάλη προσφορά στα χορωδιακά και μουσικά δρώμενα της πόλης της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής. Στην διάρκεια λειτουργίας της είχε πολλούς μαέστρους.

Ξεκίνησε με τους Παντελή ΤριανταφύλλουΜιχάλη ΒόϊκοΘεόδωρο Θωμαΐδη (ο οποίος και απαγχονίστηκε από τους Γερμανούς), Δημήτριο ΒουτσιάδηΝτίνο ΠάνταΤάσο ΠαπάΑχίλλη ΒασιλειάδηΘ. ΜόροΙωάννη ΔάντηΛάκη Αθανασίου.

Ο μακροβιότερος μαέστρος όλων υπήρξε ο Δημοσθένης Μούσιος, Καθηγητής Μουσικής και Ειδικός Πάρεδρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης (Παράρτημα Φλώρινας) ο οποίος διηύθυνε την χορωδία από το 1957 μέχρι και το 2017 σχεδόν ανελλιπώς.

Με την αποχώρηση του Δημοσθένη Μούσιου, τη διεύθυνση χορωδίας από την άνοιξη του 2016 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 είχε η κα Σοφία Μούλη η οποία ήταν και μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας «Δημήτρης Λιώτσης» του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης».

Σήμερα η Μικτή Χορωδία του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» έχει περάσει σε νέα περίοδο λειτουργίας και με ανανεωμένο το ρεπερτόριό της συνεχίζει την χορωδιακή παράδοση της Φλώρινας με τη συμμετοχή νέων χορωδών.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 μαέστρος είναι η κα Αλεξάνδρα Παπά, παλιό μέλος της παιδικής χορωδίας και μαθήτρια του Δημητρίου Λιώτση, η οποία έχει σπουδάσει φωνητική, πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη) στο Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας. Στο Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας πήρε το πτυχίο Φυγής.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών Δυτικής Μακεδονίας και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση στα μουσικοπαιδαγωγικά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Στο Πανεπιστήμιο πήρε μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας από τον κ. Μίλτο Λογιάδη και την κ. Μιράντα Καλδή.

Σημαντικές στιγμές, σταθμοί της μικτής χορωδίας στην ιστορική της πορεία:

  • Στις 9 Αυγούστου του 1943 οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής της Φλώρινας θα απαγχονίσουν σε αντίποινα τον μαέστρο της Χορωδίας Θεόδωρο Θωμαΐδη μαζί με άλλους 14 πατριώτες στην Κλαδοράχη Φλώρινας.
  • Το 1957 η χορωδία κατακτά το Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο σε διαγωνισμό χορωδιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Διηύθυνε ο Μαέστρος Δημοσθένης Μούσιος).
  • Στις 25 Νοεμβρίου 2022, η χορωδία κατακτά το Πρώτο Χρυσό Βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό χορωδιών, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. (Διηύθυνε η μαέστρος Αλεξάνδρα Παπά)
  • Στις 16 Μαρτίου 2024, η χορωδία συμμετέχει στην μεγάλη εθνική συναυλία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στη Λευκωσία της Κύπρου, ενόψει της «επετείου» των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο.

Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες στον Ελληνικό χώρο και στο εξωτερικό. Συμμετοχές σε φεστιβάλ Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης – Άργους Ορεστικού – Δήμου Κηφισιάς – Καβάλας – Βόλου – Έδεσσας – Καστοριάς – Κοζάνης – Ναούσης – Λιτοχώρου – Κατερίνης – Κιλκίς – Σκιάθου – Χίου – Βελβεντού, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, εμφανίσεις στον Καναδά, τη Ρουμανία και την Κύπρο.  

Η Μικτή Χορωδία του ΦΣΦΑ σε αναμνηστική φωτογραφία από συναυλία στα Σέρβια Κοζάνης το 2024 (Μαέστρος: Αλεξάνδρα Παπά)
ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΣΦΑ 1943
Η Ανδρική Χορωδία του ΦΣΦΑ το 1943 στη Θεσσαλονίκη με τον μαέστρο Θεόδωρο Θωμαΐδη
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΣΦΑ 1943
Η Γυναικεία Χορωδία του ΦΣΦΑ το 1943 στη Θεσσαλονίκη με τον μαέστρο Θεόδωρο Θωμαΐδη
εDSC_1570
Η Μικτή Χορωδία του ΦΣΦΑ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μαέστρος: Σοφία Μούλη)
Share and Enjoy !
Shares