Μικτή Χορωδία

Το πρώτο βασικό τμήμα που δημιουργήθηκε στον Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» αμέσως μετά την ίδρυσή του. Τα πρώτα χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια, ήταν η αιχμή του δόρατος του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και ειδικά στους δύσκολους καιρούς. Δεν σίγησε  ακόμα και στην περίοδο της τριπλής κατοχής και εκπληρώνει το ύψιστο καθήκον και χρέος του ακρίτα και θεματοφύλακα των αξιών και παραδόσεων, ενώ παράλληλα είχε και έχει μεγάλη προσφορά στα χορωδιακά και μουσικά δρώμενα της πόλης και της περιοχής μας. Στην διάρκεια λειτουργίας  είχε πολλούς μαέστρους.

Ξεκίνησε με τον Παντελή Τριανταφύλλου, Μιχάλη Βόϊκο, Θεόδωρο Θωμαΐδη (ο οποίος και απαγχονίστηκε από τους Γερμανούς), Δημήτριο Βουτσιάδη, Ντίνο Πάντα, Τάσο Παπά, Αχίλλη Βασιλειάδη, Θ. Μόρο, Ιωάννη Δάντη, Λάκη Αθανασίου.

Ο μακροβιότερος όλων μαέστρος υπήρξε ο Δημοσθένης Μούσιος, Καθηγητής Μουσικής και Ειδικός Πάρεδρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης (Παράρτημα Φλώρινας) ο οποίος διηύθυνε την χορωδία από το 1957 μέχρι και το 2017 σχεδόν ανελλιπώς.

Στα πλαίσια του εορτασμού των 50χρονων του Συλλόγου δραστηριοποιείται ξανά η Μικτή Χορωδία το 1990. Έκτοτε μέχρι και σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής.

Σημαντικές στιγμές, σταθμοί στην ιστορική της πορεία:

1941: Πρώτη παρουσία στο «ΠΑΝΘΕΟΝ» της Φλώρινας όπου αναγκάζεται ο Γερμανός Φρούραρχος να δηλώσει δημόσια ότι εδώ υπάρχει Ελλάδα και μόνο Ελλάδα (Βουλγαρική προπαγάνδα περί του αντιθέτου).
1943: Στην υπό Γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο με μαέστρο τον Θεόδωρο Θωμαΐδη τα δυο τμήματα ανδρικής και γυναικείας χορωδίας θα δώσουν συναυλίες στην Ροτόντα, στο Βασιλικό Θέατρο και στον Κινηματογράφο Τιτάνια.
1943: Στις 9 Αυγούστου οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής της Φλώρινας θα απαγχονίσουν σε αντίποινα τον μαέστρο της Χορωδίας Θεόδωρο Θωμαΐδη μαζί με άλλους 14 πατριώτες στην Κλαδοράχη Φλώρινας.
1957: Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο σε διαγωνισμό χορωδιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Διηύθυνε ο Μαέστρος Δημοσθένης Μούσιος).
1969: Μετάβαση της Ανδρικής Χορωδίας στον Καναδά προσκεκλημένη από τη Φλωρινιώτικη παροικία, με λαμπρή παρουσία (Μαέστροι Τάσος Παπάς, Αχίλλης  Βασιλειάδης).
1991: Συναυλία στην Αθήνα, στο θέατρο Παπάγου με πολυπληθέστατο ακροατήριο και ευμενέστατα σχόλια.
1997: Μετάβαση της Μικτής Χορωδίας στη Ρουμανία υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Δημοσθένη Μούσιου.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες στον Ελληνικό χώρο. Συμμετοχές σε φεστιβάλ Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης – Άργους Ορεστικού – Δήμου Κηφισιάς – Καβάλας – Βόλου – Έδεσσας – Καστοριάς – Κοζάνης – Ναούσης – Λιτόχωρου – Κατερίνης – Κιλκίς – Σκιάθου – Χίου – Βελβεντού, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Κορυφαία εμφάνιση της Χορωδίας στα ΠΡΕΣΠΕΙΑ το 1999, εκτελώντας συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία του ιδίου, ενθουσιάζοντάς τον (συνεχάρη ο ίδιος τον Μαέστρο Δημοσθένη Μούσιο και τους εκτελεστές).

Με την αποχώρηση του Δημοσθένη Μούσιου, τη διεύθυνση χορωδίας από την άνοιξη του 2016 και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε η κα Σοφία Μούλη η οποία είναι και μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας «Δημήτρης Λιώτσης» του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης».

Σήμερα η Μικτή Χορωδία του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» έχει περάσει σε νέα περίοδο λειτουργίας και με ανανεωμένο το ρεπερτόριό της συνεχίζει την χορωδιακή παράδοση της Φλώρινας με τη συμμετοχή νέων χορωδών.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 μαέστρος είναι η κα Αλεξάνδρα Παπά.


Η Ανδρική Χορωδία του ΦΣΦΑ το 1943 στη Θεσσαλονίκη με τον μαέστρο Θεόδωρο Θωμαΐδη

ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΣΦΑ 1943

Η Γυναικεία Χορωδία του ΦΣΦΑ το 1943 στη Θεσσαλονίκη με τον μαέστρο Θεόδωρο Θωμαΐδη

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΣΦΑ 1943

Η Μικτή Χορωδία του ΦΣΦΑ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την μαέστρο Σοφία Μούλη

εDSC_1570

Share and Enjoy !
Shares