Ο επικήδειος για τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΩΤΣΗ

Ο λαός της Φλώρινας και η μεγάλη Οικογένεια του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στον Ήρωα Πολεμιστή του Αλβανικού Έπους, τον Μαέστρο, Ιδρυτή της ομώνυμης Παιδικής Χορωδίας και Μεγάλο Ευεργέτη του Συλλόγου μας, Δημήτριο Λιώτση. Συνοδεύουμε τον μεταστάντα στην τελευταία του κατοικία. Ευχόμαστε δε και προσευχόμαστε όπως ο Δωρεοδότης της Ζωής Κύριος, αναπαύει τον κεκοιμημένο δούλο του Δημήτριο, εις την «ποθεινήν πατρίδα» και «εις τας τάξεις των δικαίων», να παρηγορεί και να στηρίζει τους οικείους του.

Είναι στον χαρακτήρα των Φλωρινιωτών, να ψάλλουνε και να τραγουδάνε σε χαρές και λύπες. Να αντιστεκόμαστε και με αυτόν τον τρόπο, όταν κινδυνεύει η πατρίδα μας και ο πολιτισμός μας. Αμυνόμαστε και πανηγυρίζουμε με αίνους και τραγούδια.

Ο Δημήτριος Λιώτσης γεννήθηκε στην Φλώρινα, μαθήτευσε, διδάχτηκε, εκπαιδεύτηκε, αντιστάθηκε, πολέμησε, τραυματίστηκε, επέζησε, μεταφέρθηκε, έχασε, τυφλώθηκε, ίδρυσε, δημιούργησε, σπούδασε, έπλασε, ενέπνευσε, οργάνωσε, συνέθεσε, δίδαξε, τραγούδησε, διεύθυνε, προώθησε, έδρασε, βοήθησε, στήριξε, παρηγόρησε, παρήγαγε, χορήγησε, επανίδρυσε, χάρισε, δώρισε, αφιέρωσε, ανύψωσε, συγκέντρωσε, διαφήμισε, μοίρασε, συμπλήρωσε, ανοικοδόμησε, επέμενε, μετέδωσε, χρηματοδότησε, φώτισε, ευαισθητοποίησε, ασκήτεψε, ενδιαφέρθηκε, έσωσε, καλλιέργησε, φιλοξένησε, εμψύχωσε, συντρόφευσε, ταξίδεψε, επέστρεψε, έφτιαξε, ευεργέτησε, παρέδωσε, υπέμεινε, δικαιώθηκε, έδωσε, έδωσε, έδωσε …, πάντα από το περίσσευμα της καρδιάς του.

Με καθένα από τα παραπάνω ρήματα -και από όσα μπορούν να προσθέσουν οι εκατοντάδες μαθητές, ακόμα και οι πρώτες του μαθήτριες της πρώτης Παιδικής Χορωδίας (1942), κοριτσάκια τότε-γιαγιάδες σήμερα, μπορούν να γραφούν δεκάδες σελίδες προσφοράς και ευγνωμοσύνης.

Αυτά του τα χαρίσματα προ-είδε στην μάχη της Κλεισούρας (16/01/1941), ο συμπολεμιστής του και επιζών σήμερα Χρήστος Πίππας και τον μετέφερε 10 χλμ., σώζοντας τον, μέσα στον χαλασμό του πολέμου.

Δημήτριος Λιώτσης:
Ανακηρύχθηκε, Ήρωας Πολεμιστής, και η πατρίδα τον τίμησε εφόρου ζωής με το τίτλο του «Αντισυνταγματάρχη σε Πολεμική Διαθεσιμότητα». Ως τέτοιος τιμάται σήμερα από τον Ελληνικό Στρατό. «Σαρξ εκ της σαρκός του».
Παριστάμενοι Αξιωματικοί της πατρίδας μας, να είστε υπερήφανοι που ο Λιώτσης ήταν ένας από εσάς, πριν από εσάς. Να τον έχετε πρότυπο, να του μοιάσετε.
Έζησε, ως Δάσκαλος, Μαέστρος Χορωδιών, Συνθέτης Μουσικής.
Χορωδοί και μαθητές του, οφείλετε ευγνωμοσύνη σε τέτοιον Δάσκαλο και Μαέστρο. Συνεχίστε το έργο του.
Καταχωρήθηκε, ως «Μεγάλος Ευεργέτης» του ΦΣΦΑ, μόνο για όσα γνωρίζουμε ότι προσέφερε στον Σύλλογο της καρδιάς του.
Μέλη του Αριστοτέλη, να είστε ευγνώμονες που ο Λιώτσης ήταν Αριστοτελικός. Οφείλουμε να μάθουμε, να διδαχθούμε από το Έργο και την Προσφορά του, να τον μιμηθούμε.
Προπέμπεται, ως Ευπατρίδης της Φλωριναίας γης.

Φλωρινιώτες, αισθανθείτε δέος διότι ο μικρός μας τόπος μας γέννησε τέτοιο παλληκάρι. Να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που ο Λιώτσης υπήρξε Φλωρινιώτης. Να του μοιάσουμε.

Άνθρωποι σαν τον Λιώτση έχουν τη δική τους λάμψη, δυναμική, ουσία και προοπτική.
Λάμψη, διότι φωτίζουν αθέατες όψεις ιστορικών γεγονότων που δόξασαν και τίμησαν την πατρίδα μας.
Δυναμική, διότι προκαλούν ένα νέο ψυχολογικό ξεκίνημα όλων μας «μπρος τα εμπρός», που δυστυχώς, εξαιτίας χρόνιων εθισμών μας, δεν ολοκληρώνεται.
Ουσία, διότι αποσκοπούν στην κατανόηση του επιτεύγματος των τότε φτωχών, των τότε πεινασμένων και των τότε παραγκωνισμένων Ελλήνων.
Προοπτική, διότι προικοδοτούν όλους εμάς και ιδίως τη νέα γενιά, με «οράματα» αναγέννησης και «ιδέες» ανασύνταξης των υγιών δυνάμεων του τόπου μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού Δημητρίου Λιώτση και αείποτε φωτεινό το παράδειγμα της προσφοράς του.

Ο επικήδειος του προέδρου του Φ.Σ.Φ.Α.,
Κων/νου Ραπτόπουλου – Χατζηστεφάνου για τον Ήρωα Πολεμιστή, Μαέστρο, Μεγάλο Ευεργέτη,
ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΙΩΤΣΗ

Φλώρινα, 04/11/2015

Share and Enjoy !
Shares