«Περίπατος στη Φύση»: Έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας της Μαριάνθης Βακφάρη και της Γιοβάνκα Παπαθανασίου

Share

«Περίπατος στη Φύση» είναι ο τίτλος έκθεσης με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας που παρουσιάζουν η Γιοβάνκα Καταρζίνα Πετρέβσκα – Παπαθανασίου και η Μαριάνθη Βακφάρη στην Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Αριστοτέλη από τις 11 μέχρι και τις 26 Μαΐου 2019. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Μαΐου στις 6,30 το απόγευμα.

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινές: 18:00-21:30
Σάββατο και Κυριακή: 11:00-14:00 και 18:00-22:00


Λίγα λόγια για την έκθεση:

Θαυμάζοντας ένα ζωγραφικό έργο πολλές φορές το αποκαλούμε όμορφο σαν φωτογραφία και μια εντυπωσιακή φωτογραφία, από την άλλη, μοιάζει στα µάτια μας µε πίνακα ζωγραφικής.

Στην παρούσα έκθεση αποτυπώνεται ζωγραφικά και φωτογραφικά η αγάπη δυο ανθρώπων για τη φύση. Είτε ως απλή καταγραφή, είτε ως ευκαιρία για καλλιτεχνική δράση, η φύση δεν σταματά να µας εκπλήσσει κάθε φορά µε τις ομορφιές της.

Οι αλλαγές ανά εποχή, η μεταμόρφωση των τοπίων, η συνύπαρξη πολλών ειδών, η γαλήνη που εισπράττει κανείς όταν βρίσκεται έξω και μακριά από την πόλη, περπατώντας μέσα στα βουνά και γύρω από την Φλώρινα, όλα αυτά που αισθανόμαστε και καμιά φορά µας είναι δύσκολο να τα πούμε µε λέξεις, απεικονίζονται στα έργα τους.

Ο Αριστοτέλης θεωρεί δεδομένο πως ο άνθρωπος, όταν δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό έργο, μιμείται τη φύση. Τα δημιουργήματά της, βέβαια, είναι πάντοτε ανώτερα από όσα παράγουν οι άνθρωποι, ωστόσο, ορισμένες φορές ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει τη φύση να ολοκληρώσει το έργο της. Το περιθώριο που του αφήνει γι αυτό είναι ο τομέας των “τεχνών”, της ανθρώπινης δεξιότητας.

Η Γιοβάνκα μέσα από τους καμβάδες και τις ακουαρέλες και η Μαριάνθη συντροφιά µε τη φωτογραφική μηχανή, μας ταξιδεύουν σε τοπία της Φλώρινας δίνοντας έμφαση στους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς που συναντούν. Η περιοχή µας είναι έμπνευση από μόνη της, αρκεί κανείς να κοιτάξει λίγο γύρω και θα διαπιστώσει μια απίστευτη ομορφιά, κάθε εποχή του χρόνου. Τα τοπία
αλλάζουν, ντύνονται, βάφονται, στολίζονται, γδύνονται και παραμένουν εκεί, τόσο ίδια αλλά και τόσο διαφορετικά.

Σκοπός τους οι δημιουργίες τους να χαρίσουν στους επισκέπτες της έκθεσης έναν μικρό περίπατο στη φύση ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η έκθεση πραγματοποιείται σε κλειστό χώρο.

Βιογραφικά:

Γιοβάνκα Καταρζίνα ΠΕΤΡΕΒΣΚΑ – ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Γεννήθηκε στο Klodzko της Πολωνίας, το Σεπτέμβριο 1965. Μετά το 1969 η οικογένεια της μετακόμισε στην Γιουγκοσλαβία, όπου και τελείωσε όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σπούδασε Γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων και μετά την αποφοίτηση της το 1989 άρχισε να δουλεύει ως βοηθός στο Τμήμα Λαχανοκομίας και Θερμοκηπίων της σχολής. Το 1993 απέκτησε τον τίτλο M.Sc στην Λαχανοκομία, και το 1999 πήρε το PhD – Διδακτορικό στην υδροπονία. Από το 1999 έως το 2007 δούλεψε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, στην Γεωπονική Σχολή. Στα πλαίσια της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής της πορείας συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα εξειδίκευσης σε διάφορες χώρες: στην Άγκυρα, Τουρκία (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος, 1993), στο Βάγενινγεν, Ολλανδία (Ιούνιος-Νοέμβριος, 1998), στην Βιέννη, Αυστρία (Φεβρουάριος-Ιούνιος, 2001), κτλ. Επίσης, δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Μπίρμινχαμ, στην Αγγλία, στην σχολή Βιολογίας, το χειμερινό εξάμηνο του 1999. Παρόλο που η επαγγελματική της ζωή συνδέετε με την επιστήμη και την εκπαίδευση, κάνει επίσης και μεταφράσεις σε πέντε γλώσσες πάνω από 30 χρόνια.

Από το 2002 για οικογενειακούς λόγους ζει μόνιμα στην Ελλάδα – παντρεύτηκε την ίδια χρονιά, και μαζί με τον σύζυγο της απέκτησαν έναν γιό. Από την άνοιξη του 2007 ζούνε οικογενειακώς στη Φλώρινα.

Με την ζωγραφική ασχολείται από μικρή, αλλά συστηματικά από το 1988. Ουσιαστικά είναι αυτοδίδακτη – μετά την συμμετοχή της στην πρώτη έκθεση ερασιτεχνών ζωγράφων, στα Σκόπια το 1993 οπού πήρε το βραβείο του καλύτερου πίνακα, της δόθηκε ευκαιρία να παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων και μαθημάτων ζωγραφικής, και ιδιαίτερα μαθήματα για σκίτσο και παστέλ.
Έχει συμμετάσχει και σε άλλες ομαδικές εκθέσεις: 1989 στο Βελιγράδι, 1993 στην γενέτειρα της στην Πολωνία, και για τρεις συνεχόμενες χρονιές – 1995-1997 στα Σκόπια. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομική έκθεση, στην αίθουσα τέχνης Oliver, Σκόπια, το 2002, και το 2006 σε ατομική έκθεση, στην αίθουσα τέχνης Πρίσμα στην Λειβαδιά Βοιωτίας.

Ως γεωπόνος, φυσιολάτρης και πεζοπόρος, στα έργα της συνήθως απεικονίζει την φύση, τα λουλούδια, γενικά το περιβάλλον αλλά και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις – στα χωριά, στις πόλεις, την αρχιτεκτονική, τους δρόμους, κτλ., όχι πάντα όπως είναι, αλλά έτσι όπως θα ήθελε να είναι – κομμάτι της φύσης, ενσωματωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ενοχλεί, αλλά να συμπληρώνει.

Μαριάνθη ΒΑΚΦΑΡΗ

Γεννήθηκε το 1982 στη Φλώρινα. Είναι πτυχιούχος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα διατηρώντας φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης. Η ασχολία της µε την φωτογραφία ξεκίνησε το 2004 όταν της κέντρισε το ενδιαφέρον η δουλειά ενός φίλου φωτογράφου µε θέμα την άγρια ζωή. Από το 2005 ασχολείται συστηματικά µε τη φωτογραφία. Έχει παρακολουθήσει ένα ταχύρυθμο σεμινάριο εκμάθησης των βασικών τεχνικών της φωτογραφίας αλλά κυρίως είναι αυτοδίδακτη. Από τον Ιανουάριο του 2013 αποτελεί µέλος της ομάδας «Photo Essence».

Ασχολείται κατά βάση µε την φωτογραφία άγριας ζωής. Το περιοδικό «Φωτογράφος» έχει συμπεριλάβει δυο φορές έργα της στη στήλη «Φωτογραφίες αναγνωστών». Το 2012 µε θέµα τη macro-φωτογραφία και το 2016 µε θέμα photoshop-ιµοί. Τον Απρίλιο του
2013 η ελληνική έκδοση του περιοδικού National Geographic δημοσίευσε, επίσης, έργο της. Το 2016 φωτογράφισε προϊόντα της Εταιρίας αναψυκτικών «Ξινό Νερό» για τις ανάγκες έκδοσης του Τουριστικού οδηγού του Δήμου Αμυνταίου. Τον Αύγουστο του 2017 η εφημερίδα «Ηχώ των Δημοπρασιών» δημοσίευσε παρουσίαση της δουλειάς της. Έχει λάβει μέρος σε 8 εκθέσεις µε την ομάδα «Photo Essence», σε μια της ομάδας «Ανάδυση», όπου συμμετείχε µε δυο έργα της έπειτα από διαγωνισμό καθώς και σε δυο εκθέσεις µε την εικαστική ομάδα Art Way.

You may also like...